Domene

Kdaj registrirati domeno .NET?

Ko se odločite poiskati najboljšo domeno za sebe, to zajema tudi izbiro domenske končnice. Navadno v Sloveniji želimo registrirati domene s končnico .SI, zelo priljubljena pa je seveda tudi .COM. A tu je še ena domenska končnica, ki je zelo priljubljena in znana, a vprašanje je, kdaj je najboljše registrirati domeno s končnico .NET.

Sama domenska končnica .NET obstaja že vse od leta 1985 in izhaja iz besede Network. Verjetno ste hitro ugotovili, da gre za besedo s poudarkom na splet in temu je ta končnica tudi namenjena. Na samem začetku so jo namreč uporabljala podjetja, ki so se ukvarjala s spletom, kasneje pa so jih registrirali tudi drugi, saj kakšnih posebnih omejitev pri registraciji ta domenska končnica nima.

In kdaj potem registrirati domeno .NET?

Načeloma je domena .NET dobrodošla v več primerih, čeprav še danes pooseblja spletna mesta in podjetja, ki se ukvarjajo s spletnimi rešitvami, kot so na primer: spletne agencije, izdelovalci spletnih strani, spletni marketing, spletna optimizacija in drugo.

Domena .NET

Je pa domenska končnica .NET lahko tudi zelo dobra alternativa končnici .COM, če je domena, ki si jo želite na slednjo že zasedena. Ena prednost končnice .NET pred denimo .SI tiči tudi v dejstvu, da lahko zakrijete podatke lastnika, česar za nacionalno domensko končnico ni moč storiti.

Registracija več domenskih končnic

Eden izmed osnovnih nasvetov vsakomur, ki se odloča za registracijo nove spletne domene je, da ob izbrani domenski končnici registrira tudi še nekaj ostalih najbolj popularnih. Torej, če se denimo odločate za domeno xyxy.si, je pametno zakupiti vsaj še .COM in .NET.

Zakaj? Zato ker si nikakor ne želite, da bi se na spletu pojavil vaš konkurent s povsem enako domeno in le drugačno domensko končnico. Na ta način si lahko prihranite kar nekaj težav in stresnih trenutkov. Ker je .NET prav tako splošno sprejeta domena, kot denimo .COM, je ključno, da je v vaši lasti in ne v lasti konkurenta.

Koliko stane domena .NET?

Domena s končnico .NET je cenovno ugodna domena in navadno ne presega 12 €. Seveda v primeru, da je iskana domena prosta in je ne kupujete od nekoga drugega, ki želi z njo zaslužiti. Je pa pri cenah domen tako, da so kupci navadno pripravljeni plačati kar precej več, če bi s tem pridobili zares lepo in prepoznavno domeno .NET ali .COM.

V primeru večjezične spletne strani

V primeru, da načrtujete spletno stran v različnih jezikih, bo vsekakor prava odločitev zakupiti tako domensko končnico .COM kot tudi .NET. Pri domeni .NET govorimo o generični domeni, kot so na primer .COM, .INFO ali .ORG. Gre za splošno priznane domenske končnice, ki se ne omejujejo na posamezno državo in so zelo dobro sprejete tudi s strani spletnih iskalnikov, kot je največji med njimi, Google.