Zakaj je deljeno gostovanje odlična izbira?

Najprej povejmo, kaj sploh je deljeno gostovanje. Gre za najpogostejše gostovanje in je oblika storitve, pri kateri več spletnih strani gostuje na istem strežniku. To pomeni, da za svoje delovanje uporabljajo iste vire, kot so: procesor, prostor na disku, pomnilnik, prenos podatkov …

Če iščete spletno gostovanje za svojo spletno stran ali spletno trgovino, ki spada v kategorijo »manjša do srednje velika spletna mesta«, potem je deljeno gostovanje vsekakor prava izbira za vas. Spletne strani, ki ne zahtevajo ogromno prostora in prenosa podatkov (ni večje mase obiskovalcev hkrati), spadajo v omenjeno kategorijo.

Zakaj se odločiti prav za deljeno gostovanje?

V prvi vrsti seveda zaradi cene. Deljeno gostovanje je cenovno ugodno, saj si najete resurse delite z drugimi strankami. To nikakor ne pomeni, da bo vaša spletna stran delovala kaj slabše ali počasneje. Moderni strežniki, ki uporabljajo hitre SSD diske, so kar 5- do 20-krat hitrejši od zdaj že nekoliko zastarelih strežnikov s HDD diski.

Deljeno gostovanje

Predstavljajte si, da bi najeli celoten strežnik povsem zase, uporabljali le kakšen procent vseh zmogljivosti, plačevali pa celega. Pri deljenem gostovanju pa se prostor razdeli med več uporabnikov, a še vedno na način, da po kapaciteti ne omejujejo drug drugega. Račun na koncu bo seveda precej, precej nižji.

Brez dodatnih stroškov

Pri deljenem gostovanju vzdrževanje in nadgrajevanje strežnika ni na vaši strani. Za to poskrbi ponudnik gostovanja, ki zagotavlja nemoteno delovanje spletnih strani. V primeru lastne ekipe IT strokovnjakov za vzdrževanje svojega strežnika bi bili ti stroški kar precejšnji.

Ker ob deljenem gostovanju običajno prejmete tudi dostop do cPanel nadzorne plošče, bo urejanje domen, dodajanje novih, pregled baz in ustvarjanje email računov za vas mala malica.

So sploh kakšne slabosti deljenega gostovanja?

Ena od morebitnih slabosti je nepopoln dostop do strežnika. Zaradi tega ste v celoti odvisni od podpore uporabnikom oziroma od njihove odzivnosti. Načeloma pa pri hitro odzivnih ponudnikih, kot je v Sloveniji denimo NEOSERV, zaradi tega ne boste utrpeli kakšnega večjega minusa.

Lahko se pripeti, da katera od spletnih strani, ki gostujejo na »vašem« strežniku, ne deluje pravilno ali pa generira ogromno obiska, kar lahko pomeni upočasnjeno delovanje ostalih spletnih strani na tem strežniku. Načeloma pa imajo ponudniki spletnih gostovanj te reči rešene (ločene), zato večjih težav zaradi omenjene situacije ne pričakujte.

Čeprav za pravilno delovanje strežnika, njegovo nadgradnjo in vzdrževanje skrbi ponudnik gostovanja, pa morate na svoji strani vseeno poskrbeti za pravilno delovanje svoje spletne strani. Stran mora biti posodobljena, kar še posebej velja v primeru, ko je ta postavljena na platformi WordPress ali kateri podobni. Prav tako je potrebno redno posodabljati vtičnike, ki so v primeru zastarelosti lahko resna varnostna grožnja tako za vašo spletno stran kot tudi sam paket gostovanja, na katerem se stran nahaja.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar