Domena, gostovanje in spletna stran

Registracija domene in postavitev spletne strani sta v tem času postali precej preprosti opravili, ki se ju lahko lotijo tudi popolni laiki na področju spleta. Medtem ko se podjetja odločajo za usluge profesionalcev, ki naredijo spletno stran, hkrati pa tudi registrirajo domeno in uredijo spletno gostovanje, pa je pri osebnih straneh in blogih takšna storitev ponavadi predraga. In ravno zaradi tega, da si lahko posamezniki sami uredijo te stvari, je toliko bolj pomembno, da so postopki uporabniku prijazni, hkrati pa tudi cenovno dovolj dostopni, da povprečnemu blogerju, ki s svojo stranjo ne služi, to še vedno ni prevelik finančni zalogaj.

Bloger

Večina domačih in tujih registrarjev ima danes tako dodelane spletne strani z enostavnim postopkom naročila, da praktično ne more priti do težav. V kolikor pa do teh vseeno pride, pa so skoraj vsi ves čas dostopni preko telefona, če pa slučajno kateri izmed ponudnikov ni, pa je tako ali tako bolje, da se obrnemo na drugega, na katerega bomo lahko vedno računali.

Cena gostovanjaKakšne so cene domen in gostovanja? Cene slovenskih .si domen se gibljejo okrog 15 EUR/leto, medtem ko se cene spletnega gostovanja sicer razlikujejo glede na vsebino paketa gostovanja, a nekako velja, da se za kakšnih 30 EUR na leto že da dobiti spodoben paket za eno domeno. Skupaj torej za manj kot 50 EUR. Še enkrat poudarjamo, da je strošek na letni ravni, tako da cena za zakup domene ter spletnega gostovanja res ni tako visoka, kot morda kdo misli. Je pa tudi res, da si je za najbolj zahtevne in obiskane spletne strani potrebno priskrbeti zmogljivejše gostovanja, npr. VPS ali namensko.

Kar se izdelave spletne strani tiče, obstaja kar precej tako imenovanih content management system (CMS) variant, ki so uporabniku zelo prijazne. V osnovi to pomeni, da morate najprej na strežnik naložiti osnovne datoteke, vse skupaj pa potem urejate kar online. Namestitev takšnega sistema je zelo enostavna, še posebej, če nadzorna plošča za urejanje domen in gostovanja vsebuje Softaculous. V tem primeru je CMS nameščen z le nekaj izpolnjenimi polji v približno eni minuti.

Za najbolj priljubljene sisteme (WordPress, Drupal, Joomla, …) obstaja veliko grafičnih predlog, ki jih lahko kupite ali celo brezplačno uporabite in tako naredite vašo stran ali blog tudi očesu prijazno. Prav tako pa je na spletu moč najti tudi ogromno vtičnikov oziroma pluginov, s katerimi spletno stran še dodatno izpopolnite ali optimizirate.

WordPress, Drupal, Joomla

Skratka, kdor si želi imeti svojo spletno stran, mu lahko sporočimo, da strošek za domeno in gostovanje ni tako visok, poleg tega pa je tudi postavitev strani zelo enostavna. V kolikor ne gre za stran, ki mora biti povsem unikatna in temelječa na lastni CMS platformi, bo odločitev za enega izmed prej naštetih sistemov vsekakor prava izbira. Priporočamo WordPress, o katerem boste veliko koristnih informacij našli na spletni strani WP klub.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar