Kaj je Domain Name System – DNS?

Domain Name System ali na kratko DNS je novim ali neizkušenim uporabnikom lahko kar zapletena zadeva. Medtem ko so nekateri problemi lahko zelo kompleksni, so DNS težave običajno zelo lahko določljive, ko enkrat spoznate osnovno delovanje DNS-a.

DNS - Domain Name SystemDNS ima v internetu en osnovni namen, ki je spreminjanje števil v besede. Ta števila predstavljajo IP naslove, ki so primerljiva z vašim domačim naslovom. Vsa pošta in poštne pošiljke, ki so vam namenjene, so dostavljene preko poštarja, ki ve, kje se vaš naslov nahaja. DNS je kot poštar – jemlje imena domen in jih spreminja v unikatne naslove, ki dovoljujejo spletnim sporočilom potovati po internetu.

Natančneje, DNS spremeni IP naslove strežnikov, ki gostijo spletne strani, v imena, kot so google.com, cebelnjaki.si, wikipedia.com, neoserv.si itd.

Kako poteka proces DNS?

1. Domeno kupite pri enem od registrarjev.
2. Registrar svetu pove, kateri imenski strežniki imajo vaš domenski DNS.
3. Imenski strežniki sprejmejo DNS vaše domene. Če se želi kdo povezati z vašo domeno, imenski strežnik spremeni domensko ime v IP naslov, katerega nato pošlje v obiskovalčev računalnik.
4. Računalnik obiskovalca prejme IP naslov in odpre to povezavo prek spletnega gostovanja.
5. Spletno gostovanje se odzove in izpolni zahtevo obiskovalca, tako da spletno stran prikaže v računalniku obiskovalca.

Upoštevajte da so vsi ti koraki le osnovni koncepti DNS, napisani za lažje razumevanje delovanja DNS.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar