Kako skriti podatke o nosilcu domene?

Podatki o nosilcu domene so načeloma javno dostopni. Zapisani so v podatkovni bazi WHOIS, do katere je možno dostopati prek različnih spletnih strani. Ena izmed njih je denimo Preveri.si, na kateri boste videli, da lahko v okvirček vpišete poljubno domeno, orodje pa vam bo prikazalo različne podatke o domeni in njenemu lastniku.

Javno prikazovanje podatkov ima lahko negativne posledice. Če je v WHOIS bazi prikazana vaša telefonska številka, vas lahko pokliče kdorkoli. To lahko izkoriščajo predvsem marketinške agencije, ki vam kradejo dragocen čas in vas po možnosti še spravljajo ob živce. Prav tako je v podatkovni bazi lahko prikazan e-poštni naslov nosilca domene. Ne le, da to pomeni več nezanimivih in povsem irelevantnih oglasov, temveč lahko ob nepazljivosti postanete tudi žrtev virusa ali spletnega ribarjenja.

Verjetno si boste ob napisanem mislili: »Zakaj bi obstajala razlika med objavljenim e-naslovom v podatkovni bazi WHOIS in na moji spletni strani?« Dejstvo je, da spletni nepridipravi e-poštne naslove mnogo lažje pridobijo (z uporabo programskih skript) iz podatkovnih baz.

Uporabite WHOIS zaščito!

Mnogi registrarji, tako domači kot tuji, ponujajo tako imenovano WHOIS zaščito (ang. WHOIS privacy), s katero je mogoče zakriti podatke v javni WHOIS bazi. Vendar to ne velja za vse domenske končnice! WHOIS zaščita je možna pri domenah .COM, .NET, .ORG in podobnih, torej večinoma pri generičnih domena. Prav tako je zakrivanje podatkov nosilca domene možno pri nekaterih tematskih domenah, medtem ko velika večina nacionalnih domen (.SI, .DE, .IT, .AT, .HR, .EU, …) WHOIS zaščite ne podpira.

Zaščita podatkov

Če boste torej registrirali domeno, pri kateri je zakrivanje podatkov lastnika domene možno, vam priporočamo, da zakupite tudi WHOIS zaščito. Strošek zaščite ni visok – običajno manj kot 5 € na leto. Zaščito pridobite tako, da ob naročilu domene v spletni košarici obkljukate oziroma vanjo dodate še WHOIS zaščito. Če pa domeno že imate registrirano, pa bo najbolje, da za zakup registrarja kontaktirate prek e-pošte. Pri tem uporabite e-poštni predal, ki je naveden kot e-naslov nosilca domene.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar