Registracija domene: nasveti za izbiro imena

Eno izmed prvih odločitev, s katero se sooči vsak, ki se na spletu želi predstaviti z novo spletno stranjo, je izbira domene. Če je izbrati domensko končnico relativno enostavno, pa se mnogo pogosteje zaplete pri izbiri imena.

Kako poimenovati spletno stran, da si jo bodo obiskovalci hitro zapomnili? Kako izbrati domeno, da bo v kar najboljši luči predstavljala nas, naše podjetje ali blagovno znamko? S kakšno izbiro si olajšati pot do uspeha in prepoznavnosti na spletu?

Izbira imena domene

V današnjem prispevku vam predstavljamo pet stvari, na katere morate biti pozorni, ko izbirate svojo domeno. Natančno jih preberite in jih pri registraciji domene tudi čim več upoštevajte. Verjemite nam, da se vam bo izplačalo.

1. Upoštevajte svoje ciljno občinstvo

Koga s svojo spletno stranjo želite prepričati, da preizkusi vaš izdelek oziroma storitev? Ali vaše ciljno občinstvo predstavljajo večinoma ženske ali moški? Kolikšna je njihova povprečna starost? Pomislite tudi na to, prek katerih iskalnih poizvedb v spletnih iskalnikih želite, da vas uporabniki spleta najdejo. Boste s svojo ponudbo prisotni le na spletu ali imate tudi fizično trgovino? Preden registrirate domeno, dobro razmislite o vsem tem in izberite domensko ime, ki bo skladno z vašo ciljno publiko.

2. Pozabite na namerne napake v črkovanju

Dejstvo je, da je danes registracija domene mnogo težja, kot je bila nekoč. Že samo domen s končnico .COM je registriranih več kot 125 milijonov, pa tudi v Sloveniji je zaradi velikega povpraševanja vse težje priti do dobre .SI domene. Zaradi tega marsikdo pomisli, da bi si pri izbiri domenskega imena pomagal z »napako« v črkovanju ali uporabo besede iz slenga. Popularna je tudi menjava določenih črk s številkami, kar vam prav tako odsvetujemo. Glavna težava je v tem, da ko bo nekdo slišal ime vaše domene in le-to želel vpisati neposredno v URL vrstico brskalnika, bo po vsej verjetnosti vpisal napačno domeno. V najslabšem primeru lahko konča na spletni strani vaše konkurence.

3. Ne uporabljajte svojega imena, če ni potrebe

Boste na spletni strani imeli predstavljeno svoje podjetje, zdaj pa razmišljate, da bi v ime domene vključili svoje ime? Tega vam vsekakor ne priporočamo, saj bo mnogo bolje, da gradite na prepoznavnosti podjetja kot na prepoznavnosti svojega imena. Seveda pa ime uporabite takrat, ko na spletni strani želite predstaviti sebe, ko pišete blog ipd. V domeno, na kateri boste imeli spletno stran za poslovne namene, vključite svoje ime le takrat, kadar je ime tudi del imena podjetja. Najlepši primer za to so razni frizerski, kozmetični in masažni saloni.

4. Izberite si čim krajše ime domene

Najpomembnejše je, da vaša domena hitro postane prepoznavna. Če bodo ljudje do vaše spletne strani pričeli prihajati neposredno, torej na način, da URL vpišejo v brskalnik, ne pa da uporabljajo spletne iskalnike, kot je npr. Google, bo pomenilo, da ste na pravi poti. Do takšnega rezultata boste mnogo hitreje prišli, če si bo vašo domeno enostavno zapomniti. To pa boste najlažje dosegli s kratkim domenskim imenom. Kar vprašajte se, katera domenska imena poznate »na pamet«. Zagotovo Google, Amazon, Ebay, 24ur, Mimovrste, Facebook, Twitter, Instagram, … Kaj je skupno naštetim domenam? Prav vse so krajše od 10 znakov.

5. Ne registrirajte domen s podobnim imenom

Razmišljate o tem, da bi registrirali domeno, podobno uveljavljeni spletni strani ali blagovni znamki? Vsekakor niste edini, ki mu je v glavo šinila ta ideja, saj gre pričakovati nekaj obiskovalcev, ki bi nenamerno pristali na vaši strani. Na idejo kar hitro pozabite. Takšni obiskovalci najverjetneje ne bodo kupili vaših izdelkov, ampak bodo spletno stran po hitrem postopku zapustili, saj so iskali drugo. Povzročili boste torej le nejevoljo, zaradi kratkih obiskov pa ne boste priljubljeni tudi pri Googlu, ki bo vašo stran uvrščal nižje med iskalnimi rezultati. Če se boste odločili za registracijo domene s podobnim imenom registrirani blagovni znamki, pa vas lahko doletita tudi odvzem domene in kazen.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar