SSL certifikat

Kateri SSL certifikat izbrati?

Če želite zagotoviti varno povezavo med svojo spletno stranjo in njenimi obiskovalci, potem potrebujete SSL certifikat. Ali veste, kateri je pravi za vašo stran? V nadaljevanju smo opisali najbolj priljubljene vrste, da se boste lažje odločili za pravega.

SSL certifikat

Domenski SSL certifikati

Domenski SSL certifikat zagotavlja osnovni nivo zaščite. Kljub temu nudi učinkovito 256-bitno šifriranje podatkov. Primeren je predvsem za osnovne spletne strani, bloge ter manjše spletne trgovine. Izdajatelji plačljivih domenskih SSL certifikatov ponujajo garancijo do višine 500.000 $.

Za njegovo pridobitev ni predvidenega nobenega preverjanja, potrebujete le e-poštni predal, ki je vezan na domeno, za katero želite pridobiti SSL certifikat. Slednji je v večini primerov aktiviran v roku nekaj minut od opravljenega nakupa.

Njegova prednost je tudi nizka cena, saj ga pri slovenskih ponudnikih dobite že za manj kot 20 € na leto. Priljubljeni domenski SSL certifikati so: Comodo Positive SSL, Thawte SSL123 in GeoTrust Rapid SSL.

Poslovni SSL certifikati

Za mala in srednje velika podjetja ter spletne trgovine je primeren poslovni SSL certifikat. Tudi ta nudi 256-bitno šifriranje podatkov, vendar pa je postopek njegove pridobitve bolj zahteven. Poleg e-poštnega naslova mora bodoči lastnik priložiti tudi dodatno dokumentacijo, ki jo zahteva izdajatelj certifikata.

Poslovni certifikat je po navadi aktiviran v roku od 2 do 5 dni. Njegove cene se gibljejo od 55 € na leto naprej.

Med priljubljene poslovne SSL certifikate spadajo Comodo Instant SSL, GlobalSign Organization SSL in GeoTrust True BusinessID. Garancija izdajatelja za tovrstne SSL certifikate znaša do 1.250.000 $.

Razširjeni (EV) SSL certifikati

Najvišjo zaščito ponujajo razširjeni (EV) certifikati. Pri slednjih garancija izdajatelja znaša vse do 1.750.000 $. Dodatno prednost predstavlja zelena vrstica v brskalniku, poleg domene, ki uporablja tovrstni certifikat. S tem spletni uporabniki takoj vedo, da so na spletni strani, ki ima nameščen najbolj varen SSL certifikat.

Prikaz razširjnega SSL certifikata (EV) v brskalniku

Razširjeni certifikat je primeren predvsem za večje spletne trgovine ter strani, ki dnevno upravljajo z občutljivimi osebnimi in bančnimi podatki. Za njegovo pridobitev je potrebno razširjeno preverjanje, zato je običajno aktiviran v roku od 10 do 20 dni. Njegove cene se gibljejo od 190 € naprej na leto.

Priljubljeni razširjeni certifikati so: Comodo EV SSL, Digicert Secure Site EV SSL in GeoTrust True BusinessID EV.

Multi-Domain certifikati

Če želite poleg nosilne domene zaščititi še dodatne domene, imate na voljo Multi-Domain SSL certifikate. Slednji omogočajo zaščito do 100 domen, na voljo so v domenski, poslovni in razširjeni (EV) verziji od 70 € na leto.

Wildcard certifikati

Wildcard certifikat je namenjen vsem, ki želite poleg izbrane domene zaščititi še njene poddomene (na primer trgovina.podjetje.si, blog.podjetje.si itn.). Na voljo je kot domenski ali poslovni SSL certifikat. Cene se začnejo pri 130 € na leto.

Če ste še vedno v dilemi, katerega izbrati, se obrnite na ponudnika SSL certifikatov. Priporočamo vam podjetje NEOSERV, ki ponuja vse vrste SSL certifikatov po konkurenčnih cenah. Če imate pri njih za svojo stran urejeno tudi spletno gostovanje, vam bodo SSL certifikat namestili brezplačno.