Zakaj na spletno stran namestiti SSL certifikat?

Če upravljate s spletno stranjo, morate nujno vedeti, kaj je SSL certifikat. To je varnostni certifikat, ki ga lahko namestite na spletno stran in s tem dosežete, da se vsi podatki šifrirajo. Gre za podatke, ki se prenašajo med stranjo in spletnimi obiskovalci. Po namestitvi SSL certifikata se spletna stran nahaja na zavarovani HTTPS povezavi. Če je glavna prednost varnost, pa to še zdaleč ni edina.

Razlogov za namestitev SSL certifikata na spletno stran je še veliko več. Nekateri se zdijo celo pomembnejši od varnostnega razloga, saj so povezani z vidnostjo spletne strani v iskalniku Google. Vsem pa je jasno, da bolj kot je spletna stran vidna, več uporabnikov spleta jo obišče. In nenazadnje, SSL certifikat vpliva tudi na stopnjo konverzije, torej na to, kako učinkovito se izdelki prodajajo v spletni trgovini.

Več o tem, zakaj je na spletno stran pametno, če ne že kar nujno namestiti SSL certifikat, preberite v nadaljevanju.

1. Sprotno šifriranje podatkov

SSL zagotavlja enkripcijo vseh podatkov – ne le občutljivih, temveč vseh, ki se prenašajo med strežnikom (spletno stranjo) in spletnim brskalnikom (obiskovalcem).

Princip zasebnega in javnega ključa omogoča, da podatke lahko dešifrira le uporabnik, kateremu so podatki namenjeni. Če podatke na poti kdor koli prestreže, si z njimi ne more pomagati, saj so zapisani v šifrirani obliki, ki jo je v praksi nemogoče razvozlati.

2. Dodaten »boost« pri pozicijah v iskalnikih

Namestitev SSL certifikata na spletno stran lahko izboljša vidnost strani v iskalniku Google. Gre za golo dejstvo, saj je ta podatek javno objavil Google sam, in sicer že avgusta leta 2014 – več o tem.

Kaj točno to pomeni? Če bi imeli dve povsem enaki spletni strani, izmed katerih bi se ena nahajala na nezavarovani povezavi HTTP, druga pa na zavarovani HTTPS, bi bila slednja za isto iskalno poizvedbo v iskalniku Google uvrščena višje.

3. Hitrejše delovanje spletne strani

Vse več ponudnikov spletnega gostovanja omogoča uporabo hitrejšega protokola HTTP/2, ki hitro nadomešča precej počasnejši protokol HTTP/1.1. Možnost delovanja prek novejšega protokola pa imajo le tiste spletne strani, ki so dostopne na zavarovani HTTPS povezavi, torej tiste, na katere je nameščen SSL certifikat.

HTTP vs HTTPS - primerjava hitrosti

Kot vidite na zgornji sliki, razlika v hitrosti še zdaleč ni zanemarljiva. Če imate na spletno stran že nameščen varnostni certifikat, vam svetujemo, da na označeni povezavi preverite, ali vaša stran že deluje prek hitrejšega HTTP/2 protokola.

V primeru, da temu ni tako, vam priporočamo prenos strani k ponudniku gostovanja NEOSERV.si, ki poleg izjemne hitrosti delovanja slovi po uporabi najnovejših tehnologij in hkrati tudi po zelo prijazni ekipi za pomoč naročnikom. Pri omenjenem ponudniku lahko opravite tudi nakup SSL certifikata.

4. Brez varnostnega opozorila »Not secure«

Spletni brskalniki, začenši z Google Chrome julija 2018, bodo na vseh nezavarovanih spletnih straneh pričeli obiskovalcem prikazovati varnostno opozorilo »Not secure«. Kaj to pomeni? Če si do takrat ne boste priskrbeli SSL certifikata, bo na levi strani URL povezave na vrhu brskalnika prikazano okence z omenjeno vsebino, ki bo nedvomno negativno vplivalo na uporabniško izkušnjo.

Varnostno opozorilo v Google Chrome

Zamislite si, da želite opraviti nakup gospodinjskega aparata v spletni trgovini, pri kateri lahko ves čas vidite opozorilo »Not secure«. Ali ste prepričani, da boste zaključili nakup prav v tej trgovini? Ali pa boste raje poiskali drugo, kjer se boste počutili varneje?

Če ste sami med tistimi, ki se na varnostno opozorilo požvižgate, pa zagotovo niso takšni tudi vsi drugi uporabniki spleta. Skratka, kar vam želimo povedati, je to, da bo opozorilo odgnalo marsikaterega obiskovalca. Vsekakor gre za enega izmed najboljših razlogov za namestitev SSL certifikata.

5. Večje zaupanje obiskovalcev

Ko si boste na svoje spletno mesto namestili SSL certifikat, boste takoj pridobili vsaj dva vizualna znaka, ki bosta obiskovalce opominjala na to, da je uporaba spletišča varna. To sta:

  • https:// povezava,
  • zelena ikona ključavnice.

Opravljenih je bilo veliko študij, ki so prišle do enakega zaključka. Simboli varnosti pozitivno vplivajo na uporabniško izkušnjo, kar se odraža v daljšem času, preživetem na strani, večjem številu obiskanih podstrani, konec koncev pa tudi v povečani spletni prodaji.

Naj za konec omenimo le še to, da obstaja posebna vrsta varnostnega certifikata. To je razširjeni SSL certifikat, ki poleg navedenih simbolov varnosti prikaže tudi okence ob URL povezavi vašega spletnega mesta. V okencu, ki je v nekaterih brskalnikih obarvano zeleno, je zapisano ime vašega podjetja, kar predstavlja najvišjo stopnjo varnosti.

Dejstvo je, da bodo SSL certifikati v bližnji prihodnosti imele nameščen vse spletne strani. Prej kot se boste zanj odločili, prej boste deležni vseh prednosti, ki vam jih ta prinaša.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar