Podaljšajte domeno pravočasno, da ne bo potekla

Podaljšanje domeneVsak lastnik spletne strani ima določene skrbi. Ne le, da bo spletna stran delovala pravilno in izgledala odlično, marveč tudi, da ne bo prenehala delovati zaradi lastne krivde. Kaj imamo s tem v mislih? Spletna stran ne more delovati brez registrirane domene ter zakupljenega gostovanja spletne strani. Slednje je kot nekakšen spletni prostor na strežniku, ki ga zakupimo za delovanje spletne strani. Domena pa je kot nekakšen naslov, kjer se nahaja ta spletna stran in jo bodoči obiskovalci preprosto vtipkajo v spletni brskalnik. V obeh primerih morate paziti, da boste pravočasno ponovno zakupili storitev po poteku. Spletno gostovanje lahko naprej normalno zakupite, medtem ko se lahko pri domeno zgodi to, da jo nekdo po poteku zakupi pred vami – v primeru, da jo vi pozabite podaljšati.

Podaljšanje domene mora biti ažurno

Zelo pomembno je, da pravočasno podaljšate domeno. Registrar vas ob tem predhodno obvesti o poteku (vsaj mesec dni prej) in na dan poteka. Na vas pa je, da ne pozabite podaljšati domene. Slednja je namreč lahko po poteku na voljo drugim te domene željnim kupcem, kar pa zagotovo ob primeru, da imate zanimivo domeno, nikakor ni dobro za vas. Vedno jo podaljšajte pravočasno.

Kako potečejo domene in kako podaljšati domeno?

Različne domenske končnice imajo svoja pravila. Vrhnje domene imajo različne protokole glede podaljšanja, v večini primerov pa je narejeno tako, da takoj po poteku ne more domene registrirati druga oseba. Domene, kot so .com, .eu in druge, imajo dodeljen status možne obnovitve takoj, ko domena ni podaljšana. Vendar pa boste plačali tako imenovano ‘obujanje‘ domene, ki v večini primerov stane več kot 200 evrov. Po tem statusu pa je domena ponovno na voljo na trgu in jo lahko zakupi kdorkoli. Slovenska vrhnja .si domena pa ima pravilo, da po poteku zapade v 30 dnevno karanteno. V tem času je na voljo za podaljšanje izključno le vam. Po poteku tega obdobja pa je na voljo ponovno na trgu vsem ostalih ljudem.

Potekla domena

Pazite, da vam domena ne bo potekla.

Podaljšanje domene ima svoje protokole, vendar pa vam svetujemo v izogib nastalim situacijam, da pravočasno podaljšate domeno in si tako preprečite mnogo težav ter stroškov, ki lahko nastanejo v primeru, da domeno zakupi neka druga oseba. Za to nikakor ne bo kriv vaš registrar, marveč sta za zakupljeno domeno odgovorni popolnoma sami. Zato si vedno dobro zabeležite, kdaj vam domena poteče in kdaj jo morate ponovno registrirati. Le tako se boste zagotovo izognili nepotrebnim protokolom, ki lahko sledijo v primeru nepodaljšanja. Skrbite, da bo vaša spletna stran vedno delovala tako, kot mora.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar