5 nasvetov za izbiro domene

Imenovanje domene nikakor ni lahka naloga. Najbrž vam bo vzelo kar nekaj časa, preden se boste dejansko odločili za neko ime in izbrali ustrezno domensko končnico. Naslednji namigi vam bodo pomagali pri izbiri.

#1

Prva stvar, ki jo je dobro upoštevati: domensko ime naj bo v kontekstu z vašo vsebino. Ne samo, da boste višje ‘rangirani’ v iskalnikih, tudi obiskovalci si bodo lažje zapomnili vaš URL naslov. Na primer, če se ukvarjate s čebelarstvom, je vključitev besede ‘cebela’ verjetno dobra ideja.

#2

Kreativno opisno imeOsnovno pravilo narekuje, da je kratko ime domene že v osnovi boljše, zato je zelo težko najti razpoložljivo domeno z le eno besedo. Veliko več jih je na razpolago v kombinaciji z dvema ali tremi besedami. Pozorni morate biti predvsem na to, da je ime opisno. Verjetno si boste lažje zapomnili PrevozniCebelnjaki.si kot npr. PrvznCblnjk.si, čeprav je samo ime krajše.

Zatorej – krajše opisno ime je najboljša izbira.

#3

Ime domene po telefonuVedno se vprašajte, kako boste svoj URL povedali po telefonu? Morda se vam zdi to nepomembno, vendar če bo vaša domena sestavljena tudi iz minusov ali številk (primer: BoljšiJu3.si) boste morali razlagati, da je na koncu namesto črk tri tam število 3.

Zapleteno, kajne?

#4

Ko imate ime za domeno izbrano (če je še prosto, lahko preverite na tej povezavi), pa je pred vami še en izziv. Izbrati domensko končnico .com, .org, .si, .info, .net ali morda kakšno drugo? Na voljo je ogromno različnih končnic. Običajno se hkrati registrirajo končnice .com, .net, .si in .eu, saj se tako najlažje zaščitite pred tem, da bi vas kdo drug prehitel in registriral enako ime, le z drugačno končnico. Sicer sta pa pri nas najbolj pogosti končnici .com in .si. Najbolj priporočljivo je registrirati .si in .com že zato, ker če si obiskovalec ni zapomnil končnice, bo verjetno ‘na slepo’ poskusil prav s tema dvema končnicama.

#5

Ko se odločite za ime, morate poiskati ponudnika, ki vam bo ime registriral in po možnosti ponudil še ugodno spletno gostovanje, ki je prav tako ključnega pomena, če želite, da bo vaša spletna stran vidna javnosti. Na srečo lahko oboje po ugodnih cenah in hitro uredite pri ponudniku spletnega gostovanja NEOSERV.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar