Priljubljenost domenskih končnic v Sloveniji

Če pogledamo naše domače slovensko tržišče, bomo kaj kmalu videli in prišli do zaključka, da sta daleč najbolj priljubljeni domenski končnici .com in naša domača .si domena. Radi uporabljamo tudi .net, .org, .info in pa tudi kakšno .eu domeno. Vsekakor pa to niso edine domene v uporabi, a je ostalih res peščica in jih zato ne bomo kaj preveč omenjali.

Registrirane .si domeneOb obisku spletne strani domačega registra nam je padlo v oko število registriranih .si domen, ki je na današnji dan (6. avgust 2013) štelo 109.572 domen. Če povzamemo še število aktivnih uporabnikov interneta, ki jih je cca. 700.000, je lastnik svoje domene vsak 7. uporabnik interneta, kar sploh ni malo, in torej kaže na to, da se Slovenci dobro zavedamo pomembnosti svetovnega spleta. Vsekakor bi lahko bile te številke višje, dejstvo pa je, da trend kaže, da se bo v prihodnosti prodaja domen še nekoliko povečala. Glede na to je pametno, da si čimprej poiščete svojo, kajti število prostih .si domen bo vse manjše. Že sedaj je dokaj težko najti kakšno lepo domeno, ki bi imela v imenu lepo ključno besedo, brez kakšnih vezajev, predpon ali dodatkov.

Lepota domene se kaže v več faktorjih. Govorimo o dolžini imena, ki je lahko različno, in sicer od 2 znakov do 63. Najbolj optimalno število znakov je nekje med 4 in 10, več od 15 pa vsekakor ne priporočamo, kajti tako dolgo ime si je res težko zapomniti. Poleg dolžine je zelo pomembno tudi, kako lahko se domena sliši in kako hitro si jo bo vaš obiskovalec zapomnil, tako da jo bo potem tudi lahko obiskal.

Cena domen je različna od registrarja do registrarja, tako da je pametno pred registracijo domene tudi preveriti več različnih ponudnikov. Cene se gibljejo od 8 € pa naprej do 25 €. Ob večjem številu registriranih domen lahko vaša denarnica opazno občuti razliko v ceni.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar