Glavne funkcionalnosti nadzorne plošče cPanel

cPanel je nadzorna plošča, ki bo tudi najbolj začetnim in neizkušenim uporabnikom olajšala postopke, kot so dodajanje domen, poddomen, urejanje baz, FTP dostopov itd. cPanel velja za eno izmed najbolj priljubljenih in razširjenih nadzornih plošč, v svojo ponudbo pa jo imajo vključeni tudi številni ponudniki spletnega gostovanja. Običajno pride v kompletu z deljenim gostovanjem, ko pa posežete po naprednejših oblikah gostovanja (recimo VPS gostovanje), si jo morate namestiti sami, ker je ta oblika gostovanja tudi drugače zastavljena.

cPanel

Glavne funckije nadzorne plošče cPanel so:

  • nadzor nad domenami in poddomenami
  • upravljanje z bazami podatkov
  • upravljanje z varnostjo in certifikati
  • upravljanje z elektronsko pošto
  • urejanje različnih datotek
  • upravljanje z varnostnimi kopijami
  • druge funkcije, ki jih na začetku verjetno niti ne boste potrebovali

Ne veste, kako začeti?

Brez problema, cPanel ima obsežno on-line dokumentacijo, Youtube videe in nešteto spletnih vodičev, ki vam bodo na začetku zelo koristili. Tudi če mislite, da vse veste, se vseeno splača kaj preverit, da ne bi na novo odkrivali tople vode.

cPanel je izredno intuitiven, zato ga boste hitro osvojili.

Če imate vsaj nekaj smisla za povezovanje stvari, vam bodo funkcije takoj jasne, sicer pa, kot je zapisano zgoraj: na voljo imate na sto tisoče spletnih “how to“ tutorialov. Enega izmed njih si lahko ogledate v spodnjem videu, ki je primeren predvsem za začetnike.

Nadzorno ploščo si predstavljajte kot vmesnik – povezovalnik med vami in vašim ponudnikom gostovanja.

Ljudje postajamo čedalje bolj nestrpni in vedno več stvari želimo imeti pod svojo kontrolo. Predstavljajte si, da bi morali za vsako stvar kontaktirati vašega administratorja ali ponudnika gostovanja. Verjetno bi se zelo hitro zmešalo vam in njim! No, cPanel vam iz tega vidika precej olajša življenje. Še vedno se vam lahko zgodi, da se bo kje zataknilo, ampak verjemite, da boste nadzorno ploščo hitro osvojili.

Poleg cPanela obstajajo še drugi vmesniki, nekateri izmed njih so odprtokodni in brezplačni, tako da lahko še zmeraj presedlate na kakšno drugo možnost, če vam ta ne bo ustrezala. Ampak imamo občutek, da boste čez pol leta prav tako navdušeno o Cpanelu razlagali kolegom, kot mi sedaj razlagamo vam. 🙂

Povezava do uradne cPanel strani: https://cpanel.com/

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar