Kako poiskati lastnika domene?

Verjetno se vsakemu, ki se želi dokopati do odličnega imena domene, zgodi, da najprej naleti na domeno, ki že pripada nekomu drugemu. V tem primeru je domena torej že registrirana, in ker ima lahko zgolj enega nosilca, je mi ne moremo registrirati. In kaj lahko v takšni situaciji naredimo? Prva možnost je, da preverimo istoimensko domeno v kombinaciji z drugo domensko končnico, druga možnost pa je, da kontaktiramo lastnika domene in ga povprašamo, ali nam jo je morda pripravljen odstopiti. V zameno za plačilo, seveda.

Zasedena domena

Naslednje vprašanje je, kako poiskati lastnika domene. Prva stvar, ki vam verjetno pade na pamet, je, da obiščemo njegovo spletno stran in tam poiščemo kontaktne podatke. Morda je na spletni strani prisoten celo kontaktni obrazec, prek katerega se lahko obrnemo na nosilca domene. Kaj pa, če ima oseba zgolj registrirano domeno, na njej pa ni postavljene spletne strani? Ali pa, če na spletni strani ni prisotnih ne kontaktnih podatkov ne kontaktnega obrazca? Potem nam ostaja možnost, da nosilca domene preverimo v tako imenovanem WHOIS vmesniku.

Pregled nosilca .SI domene

Vas zanima, kdo je nosilec določene domene z domensko končnico .SI? Obiščite eno izmed naslednjih dveh strani in v obrazec vpišite domeno.

Z uporabo WHOIS vmesnika boste poleg podatkov o e-naslovu nosilca domene izvedeli tudi, kdaj je bila domena registrirana, do kdaj je registrirana oz. čez koliko dni naj bi potekla, ter na katere strežnike je domena usmerjena. V kolikor domena pripada podjetju, pa bodo prikazani tudi podatki podjetja – naziv, e-pošta, naslov, telefon, lahko tudi faks.

Pregled nosilca .COM, .NET in drugih domen

Za .COM, .NET in številne druge generične domene velja, da naročnik lahko za dodatno ceno kupi tudi tako imenovano WHOIS zaščito, ki zakrije podatke o nosilcu domene. Nekateri se za to možnost odločijo, spet drugi ne. Sicer pa vam za preverjanje podatkov o nosilcu domene priporočamo uporabo naslednjih orodij:

Ko boste v obrazec vpisali domeno, boste, ne glede na to, ali je nosilec dokupil tudi WHOIS zaščito ali ne, videli podatke, kdaj je bila domena registrirana, kdaj poteče in na kateri strežnik je usmerjena. V primeru WHOIS zaščite bo na mestu, kjer bi moralo biti izpisano ime lastnika domene, napisano »WhoisGuard Protected«. V kolikor pa se nosilec domene ni odločil za zakrivanje podatkov, se vam bodo izpisali vsi podatki.

WHOIS zaščita

Namig za konec: Želite kontaktirati nosilca določene domene, a nikakor ne morete najti njegove e-poštnega naslova? Napišite elektronsko sporočilo in ga pošljite na info@domena.com, webmaster@domena.com in admin@domena.com. Seveda zadnji del elektronskega naslova, torej del za znakom @, zamenjajte z domeno, katere nosilca želite kontaktirati.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar