Premium domene na Daljnem vzhodu

Poleg klasičnih domenskih končnic, kot so .si, .com, .net, .org, .info in nekatere druge, lahko registriramo tudi mnoge druge. Nekateri registrarji jih označujejo z izrazom »premium« domene, medtem ko jim drugi pravijo kar »novejše« domene. Pojavljati so se pričele v začetku leta 2014, torej pred slabima dvema letoma.

Premium domene

Če pogosto brskate po spletu, ste kakšno izmed premium oz. novejših domen verjetno že zasledili. V kolikor pa po spletu ne surfate vsak dan, je povsem možno, da ne veste, o katerih domenskih končnicah pišemo oz. še niste nikoli na nobeno naleteli.

Med najbolj prepoznavne premium domene spadajo naslednje:

  • .xyz
  • .top
  • .club
  • .guru
  • .click
  • .ninja
  • .cool

Nekatere izmed novejših domenskih končnic so sestavljene tudi iz več kot 5 znakov, takšne so npr. .technology, .photography, .website, .webcam, .download, .international, .reviews, …

Kot ste verjetno opazili že sami, lahko s premium domeno obiskovalcem zelo hitro damo vedeti, s katero tematiko bo povezano spletno mesto. Prav tako pa ste najverjetneje ugotovili tudi to, da so te vrhnje domene primerne predvsem za spletne strani v angleškem jeziku. No, kakšna izmed njih je vsekakor primerna tudi za stran v slovenščini – uporabimo lahko npr. domensko končnico .guru ali .ninja.

Premium domena .ninja

V Evropi in ZDA premium domene še niso dobro uveljavljene. Čeprav je domenskih končnic zares veliko, nanje naletimo le redko. Razlog za to je tudi v tem, da so domene še mlade, torej tudi na teh domenah postavljene spletne strani, zaradi česar se v iskalnikih, kot je Google, ne uvrščajo tako visoko.

Novejše domenske končnice pa so mnogo bolj popularne na Daljnem vzhodu, predvsem na Kitajskem in Japonskem. Za primer si oglejmo vrhnjo domeno .xyz, ki velja za najbolj popularno premium domensko končnico. Po podatkih nTLDstats.com je največji registrar omenjene domene kitajski registrar Chengdu West s kar 30-odstotnim deležem. Drugo mesto zaseda japonski registrar GMO Internet, ki si lasti 22-odstotni delež. Šele na tretje mesto je uvrščeno dobro poznano ameriško podjetje Namecheap s sedežem v Kaliforniji. Pri njih je registriranih slabih 20 odstotkov .xyz domen.

Premium domena .xyz

Oglejmo si še podatke za premium domeno .top, ki v svetu velja za drugo največkrat registrirano. Tudi v tem primeru je na prvem mestu kitajski registrar Chengdu West s skoraj 40-odstotnim deležem, drugo prav tako pripada kitajskemu registrarju – podjetju eName Technology (23,5 %), in tudi na tretjem in četrtem mestu sta registrarja iz Kitajske.

Za konec navajamo še eno dejstvo, da so premium domene daleč najbolj priljubljene na Kitajskem. Premium domena, ki po številu registracij zaseda tretje mesto, je domena .wang. Sliši se precej kitajsko, mar ne? Res je, prevod kitajske besede »wang« v slovenščini pomeni kralj, prav tako pa gre za zelo pogost kitajski priimek.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar