Komu je namenjena domena .io?

Med domenskimi končnicami, ki zvenijo nekoliko nenavadno oziroma eksotično, se zadnja leta vse pogosteje uporablja tudi končnica .io. V globalnem smislu lahko »io« označuje »input/output«, sicer pa gre dejansko za nacionalno domensko končnico, ki predstavlja majhno britansko otočje v Indijskem oceanu. Kako, da je torej njen sekundarni pomen postal bolj priljubljen od dejanskega nacionalnega?

Britansko otočje v Indijskem oceanu

Predvsem zato, ker britanski arhipelag iz množice otočkov nima stalnega prebivalstva, torej ni nikogar, ki bi jo uporabljal na lokalnem nivoju. Njeno skladje z »input/output« okrajšavo pa je zanimivo za vse, ki delajo na področju IT tehnologij. Prav zato so jo ti vzeli za svojo in domena .io je hitro postala tista, ki označuje IT projekte in zagonska oziroma »start up« podjetja. Najprej v tujini, sedaj pa vse pogosteje tudi pri nas.

Zakaj bi uporabljali domeno .io?

Nova domenska končnica, ki je preprosta in ima dober pomen, je vedno dobrodošla. Težava v IT svetu je namreč pogosto v tem, da je zasedenost primernih domen precej velika, če si pomagamo z inovativno domensko končnico, pa si lahko zagotovimo dober spletni naslov. »Modnih« končnic je sicer kar nekaj, a večinoma se navezujejo na posamezna področja ali panoge, marsikatera med njimi pa je s strani uporabnikov spleta tudi slabo sprejeta. Pa čeprav je povsem na mestu – za takšno na primer velja domena .travel, namenjena predvsem področju turizma, ki pa se je uporabniki vsaj zaenkrat niso privadili.

Prednosti končnice .io?

Domena .ioČe ste zagonsko podjetje ali se ukvarjate z IT in spletom, ste verjetno že pomislili, kako bi kar najbolj izstopali v svetovnem merilu. Veste tudi, da so s končnico .com težave, ker je že gosto zasedena. Domena .io pa je sveža in zaradi svojega sekundarnega pomena označuje podjetja, ki so usmerjena v inovativne rešitve. Dejstvo, da praktično nihče od uporabnikov te domene ne prihaja iz okolja, kateremu je bila ta končnica lokalno dodeljena, ne igra nobene vloge. Registrirajo jo lahko prav vse fizične in pravne osebe, ne glede na prebivališče ali sedež podjetja. In še nekaj: pri uporabi iskalnika Google spletne strani z domeno .io razvršča enako kot generične domene, torej tako kot .com, ne pa glede na geografsko področje.

Vam je všeč, če je končnica takšna, da se lahko »bere« skupaj s preostankom imena oziroma domene? Kaj pravite na stud.io, portfol.io, scenar.io in podobno? Če se boste odločili za registracijo domene .io, vam svetujemo, da se obrnete na podjetje NEOSERV.si. Poleg ugodnih cen omenjeni registrar slovi tudi po prijazni in hitro odzivni tehnični ekipi.

Kdo so že uporabniki domene .io?

Mnoga inovativna podjetja, ki sodelujejo na platformah za množično financiranje, že uporabljajo končnico .io, s pomočjo katere hitro izstopijo iz povprečja. Domena .io je zato postala sinonim za zagonska in visoko tehnološka podjetja.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar