Ali veste, katere so tematske domene?

Pri izbiri končnice spletne domene se največkrat odločimo za našo nacionalno domeno .si ali pa za generično domeno .com, .org ali .net. Generične domene so prva izbira, kadar pripravljamo spletno stran v angleščini, ali pa takrat, ko končnica .si z izbranim imenom ni več prosta. Kljub temu, da so te končnice najbolj znane in najbolj zaželene, pa imajo tudi slabost: ničesar ne povedo o sami vsebini oziroma naravi spletne strani.

To lahko spremenite z uporabo tako imenovane tematske domene. Gre za končnice, ki delujejo sveže in pogosto tudi zabavno, hitro pa se dotaknejo bistva vsebine. In kaj je najboljše pri teh domenskih končnicah? Ne le, da boste drugačni, temveč boste za marsikatero tematsko domeno tudi plačali manj kot za nacionalno ali generično.

Kako se razvrščajo tematske domene?

S tematskimi domenami lahko pokrijemo najbolj priljubljene vsebine oziroma najbolj priljubljene narave spletnih strani. Nekatere so splošne, druge so primerne za strani, ki se osredotočajo na življenjski stil, posel, trgovino, izobraževanje, hrano in pijačo, zdravje in šport, medije, nepremičnine, tehnologijo, avto-moto področje, otroke, ljubezen, potovanja, pravo, religijo, vsebine za odrasle, zabavo … Med njimi lahko izbirate povsem poljubno, saj o primernosti končnice glede na vsebino strani odločate sami.

Marsikatera tematska domena je takšna, da je dejansko uporabna za različna področja. Tako na primer lahko uporabite .live za duhovnost, fizično zdravje, vsebine o življenju v urbanem okolju ali v naravi. Ni namreč vse odvisno zgolj od končnice, temveč tudi od osnovnega dela domene, torej samega imena.

Katere tematske domene so zanimive za strani v slovenščini?

Tematske končnice so angleške, kar pomeni, da pri straneh, namenjenih slovenskim uporabnikom, marsikatera odpade. Najbolje se je osredotočiti na tiste, ki se pri nas uporabljajo v pogovornem jeziku in so kot tujke dobro sprejete, prav tako pa ni težav z njihovim zapisom.

Končnica .loan je na primer za Slovenijo precej neuporabna. Tistih končnic, ki delujejo tuje in eksotično se poslužujte le, kadar imajo povezavo z blagovno znamko ali imenom podjetja. Če se vaše podjetje imenuje SloTravel, bo spletna stran z domeno www.slo.travel lahko delovala povsem običajno.

Prav tako lahko zanimivo končnico uporabimo glede na svojo ciljno skupino. Če bo stran namenjena najstnikom in mladim odraslim, ki imajo angleščino v malem prstu, bosta .love ali .shop povsem normalno sprejeti.

In katera tematska domena je tista, za katero je največ zanimanja? Zagotovo je med svežimi, še nezasedenimi in zanimivimi domena .blog.

Katere so torej tiste tematske domenske končnice, pri katerih v našem jeziku ni prav nobene težave ali so sprejemljive za ciljno skupino? Naštejmo jih nekaj: .art, .bar, .bike, .bio, .boutique, .business, .cafe, .camp, .casino, .center, .city, .club, .cool, .design, .email, .fit, .game, .golf, .gratis, .guru, .hiphop, .lgbt, .life, .link, .market, .media, .moda, .party, .photo, .pizza, .plus, .poker, .porn, .press, .pro, .promo, .pub, .salon, .shop, .show, .ski, .solar, .studio, .surf, .tattoo, .taxi, .tech, .video, .vip, .vodka, .webcam, .website, .xyz, .yoga …

Tematskih domenskih končnic je trenutno okoli 400 in gotovo boste našli takšno, ki vam ustreza, najdete pa jih tudi pri slovenskih registrarjih.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar