Registrirajte več domen in se zavarujte pred konkurenco!

Pozitivna konkurenca je izraz, ki ga v zadnjem času slišimo vse pogosteje. Za potrošnika morda res, za podjetje pa le redkokdaj. Tudi v primeru registracije domen zelo težko govorimo o pozitivni konkurenci, še posebej, če konkurenca povzroča težave prav nam.

Pozitivna konkurenca

Če se podajamo v spletni posel oz. želimo na svetovni splet objaviti spletno stran, na kateri bomo predstavili svoje podjetje in preko nje prišli tudi do dodatnih povpraševanj, se lahko pred konkurenco v določeni meri zavarujemo. To npr. storimo tako, da registriramo več domen z enakim ali podobnim imenom. Pa si za lažjo predstavo poglejmo primer.

Denimo, da se naše podjetje ukvarja s prodajo računalniških zaslonov. Ker vemo, da ključna beseda v imenu domene lahko pripomore k boljšemu rangiranju v spletnem iskalniku Google, je smotrna registracija domene, ki takšno ključno besedo zajema. Odločimo se za registracijo domene monitorji.si. Ključna beseda ‘monitorji’ ima namreč v povprečju 480 mesečnih iskanj (vir: Keyword Planner). Da se izognemo težavam, ki nam bi jih lahko povzročala konkurenca, registriramo tudi domene monitorji.com, monitorji.net in monitorji.eu.

Računalniški zaslonLahko v boju proti konkurenci naredimo še kaj? Seveda, razmislimo o sopomenkah – torej o iskanih ključnih besedah, ki bi jih uporabniki spleta lahko uporabili pri iskanju računalniških zaslonov. Sopomenki besede ‘monitorji‘ sta besedi ‘ekrani‘ in ‘zasloni‘. Zdaj pa si predstavljajte, da je vaša spletna stran že relativno znana in da jo nekateri uporabniki spleta obiskujejo že kar z neposrednim vpisovanjem spletnega naslova v zgornjo (URL) vrstico brskalnika. Prav lahko se zgodi, da se bo del spletnih uporabnikov zmotil in namesto ‘monitorji.si‘ vpisal ‘zasloni.si’,ekrani.si‘ ali celo ‘ekrani.com‘. Ali ne bi bilo dobro, da bi bili avtomatično preusmerjeni na vašo spletno stran, ki je postavljena na domeni ‘monitorji.si‘?

Kar zamislite si, da obiskovalec, ki je nenamerno vtipkal napačen spletni naslov, pristane na spletni strani vaše konkurence. Morda konkurenca prodaja enake izdelke kot vi, morda celo po nižji ceni. Prav verjetno se zna zgoditi, da bo spletni uporabnik računalniški zaslon naročil na konkurenčni strani, na katero je zašel ‘pomotoma’. Če bi registrirali več domen in jih preusmerili na glavno, kjer je postavljena stran oz. spletna trgovina, do česa takšnega ne bi prišlo. Nasprotno, zagotovo bi zaradi takšnega ukrepa vašo stran obiskalo več spletnih uporabnikov, poleg tega pa bi utegnili občutiti pozitiven efekt tudi z vidika Googla, ki bi vas zaradi večjega števila domen znal v svojem iskalniku uvrščati višje.

Prehitite konkurenco

Ste se že pred časom lotili resnega spletnega projekta, registrirano pa imate le eno samo domeno? Se nameravate v spletni posel podati v bližnji prihodnosti? V obeh primerih vam svetujemo, da naredite kratko analizo in razmislite, katere domene bi se vam splačalo registrirati in se na ta način izogniti morebitnim težavam s konkurenco. Vsekakor pa vam priporočamo, da se za več domen odločite – vsaj za več istoimenskih domen z najbolj popularnimi končnicami. Cena registracije domen ni visoka, medtem ko so težave zaradi konkurence lahko precej boleče. Včasih tudi usodne.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar