Zakaj registrirati pretečeno domeno?

Pretečene domeneČe spremljate naš blog, veste, da večino vrhnjih domen lahko registriramo za obdobje 1-5 let. Če domene ne podaljšamo, zapade najprej v karanteno, kjer ostane najmanj mesec dni. V tem času ima njen nosilec čas, da jo podaljša, vendar pa so s tem pogosto povezani dodatni stroški. Zato moramo, v kolikor domeno zares želimo podaljšati, to storiti, še preden preide v karanteno. Seveda pa nam tega ni potrebno storiti, če domene ne potrebujemo več. V tem primeru domena poteče. In zakaj mislite, da nekateri z veliko vnemo registrirajo pretečene domene?

Ustrezno ime

Dobro ime domeneNa spletu obstajajo številne spletne strani s spiskom pretečenih domen. Spiski se večkrat dnevno posodabljajo, saj se nove domene hitro pojavljajo, ponovno registrirane pa so s seznamov umaknjene. Če na seznamu nekdo najde domeno z dobrim imenom, za katero meni, da bi na njej lahko postavil ustrezno spletno stran, se vsekakor odloči za registracijo nedavno pretečene domene. Prav tako pa je na spletu kar nekaj ‘preprodajalcev domen‘, ki po nizkih cenah kupujejo domene z dobrim imenom in jih nato po višjih cenah poskušajo prodati dalje. Včasih pa tudi ni ime domene tisto, zaradi katerega bi nekdo registriral pretečeno domeno. Več o tem v nadaljevanju.

Dobre SEO metrike

Vsaka domena, na kateri je bila nekoč postavljena spletna stran, ima kar nekaj tako imenovanih SEO metrik. Gre za kazalnike, ki kažejo na to, kako avtoritativna je neka domena v očeh spletnega iskalnika Google. Če gre za domeno, na kateri je bila postavljena zelo obiskana spletna stran, na katero kaže tudi veliko povezav z drugih spletnih mest, nam to lahko zelo koristi pri osvajanju visokih pozicij v iskalniku. In če lahko dobro pretečeno domeno registriramo po običajni ceni registracije, je to vsekakor lepa priložnost.

SEO metrikeNajveč takšnih domen registrirajo posamezniki in podjetja, ki se ukvarjajo s spletno optimizacijo. Na avtoritativnih pretečenih domenah postavijo nove spletne strani oz. bloge, kamor objavljajo članke, v članke pa umeščajo zunanje povezave, ki so za spletne strani, ki te povratne povezave prejmejo, lahko zelo veliko vredne.

Se tudi sami zanimate za pretečene domene?

Če bi tudi sami radi pregledali seznam pretečenih domen, vas svetujemo, da v Google vtipkate ‘expired domains‘ ali kaj podobnega. Pojavilo se vam bo cel kup povezav do spletnih strani, na katerih so objavljeni seznami pretečenih domen. Priporočamo vam, da domeno, ki jo nameravate registrirati, preverite tudi v Web Archive. Tu boste videli, kaj je bilo na spletni strani objavljeno v preteklosti. Če so bile na spletni strani objavljene sporne vsebine (npr. o raznih zdravilih ali igrah na srečo), domene ne registrirajte, saj je bila domena po vsej verjetnosti kaznovana. Zaradi kazni pa boste precej težje dobro vidni v iskalniku Google.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar