SSL certifikat za večjo varnost in vidnost domene

Ste že slišali za SSL certifikat? V zadnjem času je o njem na spletu moč zaslediti veliko zanimivih prispevkov, saj je prav v letu 2015 precej pridobil na veljavi. SSL certifikat je varnostni certifikat, ki ga namestimo na izbrano domeno, s tem pa v prvi vrsti poskrbimo za večjo varnost podatkov, saj se vsi podatki, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci, zakodirajo na način, da jih lahko prebere le brskalnik dotičnega obiskovalca.

SSL certifikat

SSL certifikati so izjemnega pomena predvsem za spletne trgovine, pri katerih prihaja do prenašanja občutljivih podatkov – tako osebnih kot finančnih. Vse spletne trgovine, ki omogočajo način plačila s kreditno kartico, morajo imeti po zakonu nameščen varnostni certifikat. Vendar pa je to le ena izmed več funkcij certifikata.

Več o SSL certifikatih si preberite tukaj: https://gostovanjedomene.weebly.com/ssl-certifikat.html

Spletna stran, ki je vredna zaupanja!

Na domeno nameščen SSL certifikat obiskovalcem sporoča, da se nahajajo na varnem spletnem mestu, zato je zaupanje do obiskane spletne strani večja. Na tem mestu moramo poudariti, da mora varnostni certifikat izdati pooblaščena svetovno znana organizacija, ki jamči za kakovostno šifriranje podatkov. Certifikate takšnih organizacij imajo spletni brskalniki že prednaložene, zato jih ob obisku domene, na kateri se zaupanja vreden SSL certifikat nahaja, ni potrebno potrjevati. V kolikor pa gre za varnostni certifikat, ki ga spletni brskalnik ne pozna, se obiskovalcu ob obisku strani prikaže okno, prek katerega mora potrditi varnostno izjemo, če želi dostopati do spletne strani. To vsekakor ni v redu, saj si večina spletnih uporabnikov ne upa klikati na takšna obvestila, kar je tudi pravilno.

Zaupanja vredna spletna stran

Obiskovalec domeno, na katero je nameščen SSL certifikat, prepozna po varni HTTPS povezavi, v redkih primerih pa je leva stran URL vrstice v brskalniku obarvana zeleno, v tem zelenem okvirčku pa je navedeno ime podjetja. Vse več spletnih obiskovalcev se zaveda, ali so pristali na varni povezavi, zato podatek, da spletne trgovine z nameščenim SSL certifikatom prodajo več, ni presenetljiv. Ker je stopnja zaupanja obiskovalcev do varnih povezav večja, je SSL certifikat priporočljivo namestiti ne le na spletne trgovine, temveč tudi na klasične spletne strani, npr. na predstavitvena spletišča podjetij, na osebne strani, bloge itd.

V primeru slednjih sicer v večini primerov ne prihaja do pretakanja občutljivih podatkov (lahko pa tudi!), kar pa nikakor ne pomeni, da je SSL certifikat na takšni spletni strani odveč.

Večja vidnost domene v iskalniku Google

Vidna spletna stranSSL certifikat vpliva na uvrščanje spletne strani v iskalniku Google, ki tako pri nas kot po svetu velja za daleč najbolj priljubljenega. Vpliva na doseganje boljših rezultatov sta kar dva, lahko bi zapisali, da je eden neposredni, drugi pa posredni. Neposredni je, da so domene oz. spletne strani z nameščenim SSL certifikatom v iskalniku uvrščene višje (algoritem razvrščanja upošteva prisotnost SSL certifikata), medtem ko je posredni povezan s časom, ki ga obiskovalci povprečno preživijo na strani. Kot smo že zapisali, obiskovalci varni domeni z nameščenim SSL certifikatom bolj zaupajo, posledično pa se na njej dlje časa zadržijo. Google vedenje obiskovalcev zazna – dlje, kot so obiskovalci na spletni strani, bolj kakovostna je spletna stran, kot taka pa tudi višje uvrščena v spletnem iskalniku.

Če imate spletno stran, vam svetujemo, da si SSL certifikat čim prej priskrbite. V kolikor imate spletno trgovino, pa je namestitev certifikata še posebej pomembna. Za namestitev varnostnega certifikata se obrnite na NEOSERV.SI. Ne dovolite, da vas konkurenca prehiti!

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar