Tematske domene za spletne trgovine

Boste postali ponosni lastnik spletne trgovine, zato se zdaj odločate o tem, na katero domeno bi postavili novo spletišče? Izbira zagotovo ni enostavna. Pravzaprav ne gre le za eno odločitev, temveč za dve. Odločiti se morate namreč tako za domensko ime kot za domensko končnico.

Pri domenskem imenu se vam ponujata dve možnosti. Izberete lahko domeno, ki bo imela enako ime kot vaše podjetje, lahko pa si izmislite nekaj v povezavi z dejavnostjo, s katero se boste ukvarjali (dober primer je na primer nakitko.si). Kar se tiče domenske končnice, pa je izbor širok. Poleg nacionalnih (.si, .de, .eu) in splošnih (.net, .com, .org) so vam na voljo tudi številne tematske domene. Spoznajte jih!

Kaj sploh je tematska domena?

Tematska domena je tista, ki s svojo končnico nakazuje na dejavnost, poklic, naravo spletne strani ali kaj podobnega. Prve so se pojavile 6. novembra 2013, danes pa jih obstaja že več kot 1.200. Gre torej za relativno nove domenske končnice, katerih priljubljenost raste iz meseca v mesec. Vse več ljudi, tako fizičnih kot poslovnih oseb, se odloča za njihovo registracijo.

Tematske domene

Tematske domene ponujajo domači in tuji registrarji. V Sloveniji jih ima v ponudbi zelo veliko registrar domen Prasicek.si, kjer jih je na voljo približno 400. Cenovno so razlike med posameznimi končnicami precej velike (nekatere so zelo poceni, spet druge drage), povprečno pa so cene primerljive z nacionalnimi in splošnimi domenami.

Katere tematske domene so primerne za spletne trgovine?

Tematskih domen, ki so primerne za spletne trgovine, je kar nekaj. V nadaljevanju vam predstavljamo osem najbolj priljubljenih.

.SHOP

Domenska končnica je primerna za vse vrste spletnih trgovin. Izmed teh, ki jih bomo našteli v današnjem prispevku, je najbolj priljubljena.

.PROMO

Boste v svoji spletni trgovini imeli le promocijske ponudbe? Potem razmislite o registraciji tematske domene .PROMO.

.GIFTS

Za vse tiste, ki boste prodajali rojstnodnevna, božično-novoletna ali podobna darila, bo domena .GIFTS kot nalašč.

.DISCOUNT

Tudi ta domenska končnica je idealna za spletne trgovine, ki večino izdelkov ponujajo po znižanih cenah. V isto kategorijo bi lahko uvrstili še domeno .SALE.

.ECO / .BIO

Ponujate »bio« oziroma »eko« izdelke? Odločite se za registracijo tematske domene .BIO ali .ECO ter se že na prvi pogled ločite od svoje konkurence.

.JEWELRY

Kaj drugega lahko napišemo, kot to, da je domenska končnica .JEWELRY pisana na kožo draguljarnam, ki se ukvarjajo s prodajo nakita.

.BLACKFRIDAY

Tako imenovani črni petek (ang. Black Friday) je vse bolj popularen tudi v Sloveniji. Svojo ponudbo lahko predstavite na tematski domeni, posvečeni prav temu dnevu.

Zaenkrat še ni komentarjev.

Objavi komentar