Domene

Registracija domene: nasveti za izbiro domenske končnice

Vsaka domena je sestavljena iz imena in domenske končnice. Da boste lahko izbrali kar najboljšo domeno, morate vedeti, kaj vse upoštevati pri izbiri posameznega dela. Če spremljate naš blog, ste si nasvete za izbiro domenskega imena verjetno že prebrali. Ker pa je izjemno pomembna tudi ustrezna izbira domenske končnice, je prav, da samostojen prispevek namenimo še drugemu sestavnemu delu domene.

Končnice domen lahko razdelimo v tri skupine:

  1. nacionalne domenske končnice,
  2. generične domenske končnice,
  3. tematske domenske končnice.

V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo vsako skupino posebej, seveda pa navajamo tudi nasvete in priporočila, kdaj se odločiti za posamezno končnico. Po prebranem prispevku vam bo kristalno jasno, katera domenska končnica bo najprimernejša za vašo spletno stran.

Kdaj izbrati nacionalno domensko končnico?

Izbira nacionalne končnice je smiselna takrat, ko s svojo spletno stranjo želite osvojiti določen geografski trg. Pa si kar oglejmo nekaj primerov:

  • Spletna stran, izdelana v slovenskem jeziku. Registrirajte domeno .SI.
  • Spletna stran, izdelana v nemškem jeziku, namenjena Nemcem. Registrirajte domeno .DE.
  • Spletna stran, izdelana v nemškem jeziku, namenjena Avstrijcem. Registrirajte domeno .AT.
  • Spletna stran, izdelana v hrvaškem jeziku. Registrirajte domeno .HR.
  • Spletna stran, izdelana v italijanskem jeziku. Registrirajte domeno .IT.

Kaj pa, če želite postaviti večjezično spletno stran in zanjo uporabiti le eno domeno? V kolikor bo stran namenjena le trgu Evrope, boste naredili najbolje, če boste registrirali domeno .EU. V nasprotnem primeru pa berite dalje, saj bo primernejša generična ali tematska domena.

Kdaj izbrati generično domensko končnico?

Skupina, ki jo tvorijo generične domenske končnice, je mnogo manjša od preostalih dveh skupin končnic. Vanjo namreč sodijo le domene .COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ in nekatere druge, ki so v uporabi že zelo dolgo – večina od daljnega leta 1985.

Domenske končnice

Izmed naštetih je daleč največjega ugleda deležna domena .COM. Gre za najbolj popularno domeno na svetu – po podatkih Verisign za 4. četrtletje 2017 naj bi bilo registriranih kar 131,9 milijona .COM domen. Naslednja po številu registracij je nacionalna domena Kitajske .CN z 21,4 milijona registracij. Preverimo še drugo najbolj priljubljeno generično domeno. To je .NET, ki se je uvrstila na 5. mesto, in sicer naj bi bilo registriranih 14,5 milijona domen z omenjeno končnico.

In kdaj se velja odločiti za generično domeno? Predvsem v dveh primerih:

  • Ko želite postaviti spletno stran v angleškem jeziku in z njo ciljati na globalni trg.
  • Ko je želena nacionalna domena že zasedena, drugo domensko ime pa ne pride v poštev.

Svetujemo vam, da v primeru odločitve za generično končnico izberete domeno .COM. V kolikor je ta zasedena, izberite .NET. Ostalih generičnih končnic vam ne priporočamo, saj s strani uporabnikov interneta niso deležne tolikšnega zaupanja kot omenjeni končnici. Izjema je končnica .ORG, ki je primerna za neprofitne organizacije, društva in podobno.

Kdaj izbrati tematsko domensko končnico?

Priljubljenost skupine končnic, v katero uvrščamo tematske domene, narašča mnogo hitreje kot priljubljenost nacionalnih in generičnih domen. Gre za precej novejše domenske končnice, ki so se začele pojavljati ob koncu leta 2013. Ker so povprečnemu uporabniku interneta še danes precej nepoznane, je na voljo še veliko odličnih domenskih imen. K temu pripomore tudi dejstvo, da obstaja več kot 1.000 različnih tematskih končnic.

Med tematske domene uvrščamo končnice .AGENCY, .BANK, .BAR, .BLOG, .CAFE, .CLICK, .CLUB, .DANCE, .DIET, .FIT, .GARDEN, .JOBS, .LIFE, .MARKETING, .NETWORK, .NEWS, .PIZZA, .REVIEW, .SHOES, .STUDIO, .TIPS, .TOP, .WIKI in številne druge.

Če spletno stran nameravate postaviti v angleškem jeziku, vsekakor ni nujno, da izberete generično domeno .COM. Lahko ste tudi precej bolj izvirni in se odločite za eno izmed mnogih tematskih domen, za katere se odloča vse več ljudi. V iskalniku Google se uvrščajo enako kot generične domene (vir), obiskovalcem spletne strani pa že same po sebi dajejo vedeti, kaj na strani lahko pričakujejo. Ne glede na to, s katero dejavnostjo se ukvarja vaše podjetje, boste zagotovo našli ustrezno tematsko domeno.

Registracija domene NEOSERV

Registracijo številnih nacionalnih, generičnih in tematskih domen omogoča registrar NEOSERV, pri katerem vam je nakup domene na voljo po zajamčeno najnižji ceni v Sloveniji. Na njihovi spletni strani lahko uporabite preverjalnik domen in na ta način preverite, ali je posamezna domena prosta in kot takšna na voljo za registracijo.